SAMTALSTERAPI

Jag är utbildad 12-stegsterapeut och vill börja med att påpeka att det är ett behandlingsprogram som många gånger förknippas med alkohol- och drogproblem. Det jag däremot vill förtydliga är att det är livsstilsprogram. Det är en del av KBT-tänket, där du själv hittar den bästa vägen med hjälp av att hitta din egna andlighet. Många tror att man måste vara religiös och tro på Gud för att få bra hjälp från detta program, men så ser inte jag på det. Jag vill verkligen förtydliga att det behöver man inte. Själv hittade jag min "högre kraft" i konkreta ting som jag kan ta och se på och det har funkat otroligt bra för mig. Vad som funkar för dig, kommer du själv att upptäcka. Det är inte heller någon quickfix, där du börjar och efter 12 veckor så är du klar. Precis som jag nämnde tidigare, så är det ett livsstilsprogram som du kommer att leva efter i resten av ditt liv.

Att leva med ett beroende är något som många gör och där är du inte ensam. Det vanligaste när vi pratar just beroende är alkohol eller droger, men vi glömmer lätt bort att beroende kan vara något så mycket mer. Något som vi kanske inte alltid ser som ett beroende. Det kan vara att vi tränar för mycket, att vår inställning till mat skapar ett missbruk som sedan övergår i ett beroende, att vi har en osund inställning till sex- och kärleksrelationer, att vi äter för mycket socker och sötsaker som skapar en osund livsstil. I alla dessa fall kan vi behöva hjälp att släppa det som varit och hitta en sund inställning till vårt beteende. Jag själv är specialinriktad på just sex- och kärleksproblematik och något som jag vet att jag är rätt ensam om i den norra delen av Sverige. Många från norr får åka ner till Stockholm, eller längre än så för bra behandling och hjälp. Här hoppas jag nu kunna hjälpa människor i vår norra del i landet, med minskade reskostnader.

I arbetet kommer jag att ge dig konkreta uppgifter att jobba med, vilket i sin tur kommer att ge dig en tydlig bild av vem du är och vad du själv kan förändra för att må så gott som möjligt. Det är ett hårt jobb men jag kan nästan lova dig att är du villig att göra jobbet så kommer du må så mycket bättre efteråt. Man kan likna denna behandlingsmetod vid ett fisknät, finmaskigt och smårutigt där det mesta kommer till ytan och där det finns mycket blockeringar, kan vi ta en hypnossession till hjälp. Du kan läsa mer om detta under Energiterapi.

Våra samtal kan även innebära att du kommer till mig i rollen som den medberoende, alltså den som står på sidan om, den som är en anhöriga på något sätt. När det gäller detta kring medberoende så förknippas även det att du måste ha levt i en relation till en alkoholist eller narkoman eller växt upp i en sk dysfunktionell familj så detta är något du har med från barnsben. Jag brukar däremot hävda att medberoende är Sveriges vanligaste folksjukdom. Vad menar jag då? Ja, de finns många som lever i någon form av medberoende, för de är något som kryper fram när vi inte har en fullt utvecklad självkänsla. När vi anpassar så till vår omgivning så vi glömmer bort oss själva. Vi är inte självstyrda utan blir omvärldsstyrda.